Paylaşmak Güzeldir

19 Mayıs 2013 Pazar

Varis Çorabı Nasıl Giyilir


Varis Çorabı Nasıl Giyilir?

Bir kaç günün çorabı yazımda varisi engellemek için bacağı destekleyen çoraplar giymenin öneminden bahsetmiştim. Ancak moder çalışan kadının hastalığı olan damar ve dolaşım rahatsızlıkları kimilerimiz için er ya da geç yüzleşmemiz gereken bir gerçek. İşte bunun için hali hazırda varis derdinden muzdarip olan ve varis çorabı kullanmaya başlayacak ya da yeni başlamış kadınlar için varis çorabının nasıl giyileceğini kısaca anlatayım dedim.
Çorabın giyilmesi için en doğru ve uygun zaman yataktan kalkmadan öncedir. Çünkü yataktan ilk kalktığınızda ayaklarda bir şişme söz konusu olmaz.
Varis çorabı giyilirken, ayaklar mutlaka kuru olmak zorundadır. Nemli ya da ıslak olmaması gerekir. Varis çorabını giymek kolaylaşacağı için bacakların pudralanması öneriler arasındadır. Böylelikle çoraplar daha kolay giyilecektir.

Eğer çorabınızı bir bandaj ya da sargı üzerine giyecekseniz çorabı giymeden önce bandaj ya da sargının üzerine ince naylon bir çorap giymenizi öneririz. Bu şekilde çorabınızı giymek daha kolay ve zorlamadan olacaktır.
Çorabı giymek için rulo ya da ters yüz yapmanız gerekmez. Varis çorabınızı avucunuzun içi ile sıvazlayarak ayağınıza özellikle de topuğunuza tam olarak oturmasını sağlayınız.
Çorabınızı kesinlikle üst uç tarafından tutup çekerek giymeyin. Avuç içinizle çorabı yukarıya doğru sıvazlayarak bacağınızın üzerine eşit gerginlikle oturmasını sağlayın.
Külotlu çorap giyerken, yukarıda belirtilen işleme belinize kadar devam etmelisiniz.
Açık burun/parmaklı çoraplar giyerken çorabınızın ayak ucu kısmı ayak parmaklarının serbest hareket edebilmelerine imkan sağlamak için ayak parmaklarınızın dibinde kalmalıdır.
Çorapların elastik olması çorabın ayak ucu kısmı kendinizi rahat hissetmenize bağlı olacak şekilde ayak parmak diplerinin biraz önünde veya arkasında olabilir. Çorabı giyme işlemini tamamladığınızda çorap terliğinizden burundan tutarak çekip çıkartınız.

Doğru kullanılıp giyilen varis çoraplarında;
  • Dizaltı çoraplarda, üst uç dizin hemen altına kadar çekilmiş olmalıdır.
  • Diz kasık ortası çoraplarda, lastikli kısım uyluk kemiğinizin orta hizasında olmalıdır.
  • Kasığa kadar olan çoraplarda, lastikli kısım kasığa kadar çekilmiş olmalıdır.
  • Külotlu çoraplarda lastikli kısım bele kadar çekilmiş olmalıdır.
 Varis çorabını giymekte zorlanıyorsanız varis çorabı giydirme aparatlarına göz atabilirsiniz.


Bu yazının biraz daha geniş hali için Varis Merkezi'ne bakabilirsiniz

1 yorum:

  1. Merhaba,
    Varis rahatsızlığı yada dolaşım bozukluğu olan insanların vazgeçilmez yardımcısıdır varis çorapları.Kullanmadan önce mutlaka Doppler kontrolünden geçerek doktora muayene olmanız şart.Bunun sonucunda giyeceğiniz çorabın basınç değeri(örneğin 20-30 mmHg yada 30-40 mmHg)belli olacaktır.Eğer uygun çorap giyilmez ise sonuçları sakıncalı olabilir.Doktorunuzun vereceği çorabı alırken kaliteli bir marka tercih etmenizde fayda var.Schibler,Sigvaris,Mediven ve Solidea' nın iyi markalar olduğunu söyleyebilirim.Tek handikapları pahalı olmaları.Çorabınızı akşamdan yatağınızın yanına,erişebileceğiniz bir yere koymanızda fayda var çünkü sabah yataktan kalkmadan giymeniz gerekmekte..Çamaşır makinasına atmadan elde ılık su ile yıkarsanız daha uzun ömürlü olacaklardır.Sorun aslında sadece bayanların değil erkekleride yakından ilgilendirmekte.Ülkemizde erkelerin %15'inde varis ve dolaşım bozukluğu olduğu bilinmekte.Fazla kiloların varisleri arttırdığı ve daha fazla ağrıya sebep olduğu bir gerçek.Konuya olan hassasiyetinden dolayı blog yazarına teşekkür ederim.
    Saygılarımla...

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...