Paylaşmak Güzeldir

8 Haziran 2014 Pazar

Armut Vücut Tipi için Kıyafet Seçimi



Vücut tipine göre kıyafet seçimi serisinde ilk yazıyı belki de Türk kadınını en çok ilgilendiren vücut şekline ayırdım. Tipik Türk kadını moda dünyasında armut (pear) olarak adlandırılan vücut şekline sahiptir. Bu vücut tipinin temel özelliği dar omuzlar, düşük bel-göğüs farkı, ve geniş kalçalardır. Biz buna Türkiye'de bir de çıkık basenleri eklersek tipik resmi tamamlamış oluruz. Peki eğer vücut tipiniz armut ise, nispeten dar omuzlar, fazla belirgin olmayan bir bel ve geniş kalçalara sahipseniz nasıl giyinmelisiniz?
Moda hakkında yazmaya başladığımdan bu yana karşılaştığım sorulardan en umutsuzlarından birisi armut vücuda sahip kadınların kıyafet seçimi konusunda yaşadıkları sorunlar ile ilgiliydi. Gerek bana doğrudan gelen sorulardan olsun, gerek diğer moda bloglarında karşılaştığım yorumlardan ve tartışmalardan olsun şunu anladım ki  Türk kadınları ve genç kızları armut şekilli vücutlarını nasıl daha şık ve seksi hale getireceklerini çoğu zaman bilmiyorlar. Önce armut vücut nasıl oluyor ona bir göz atalım.

Şimdi bu ünlüler armut vücutlarını iyi taşıyor olabilirler. Ama hepimiz onlar kadar şanslı değiliz. Aynı zamanda Kim Kardashian kadar rahatlıkla değirmen taşı gibi olan kıçımızı sallaya sallaya gezemeyiz. Kim Kardashian siyah bir tayt giyip poposunu resmi geçite çıkarttığında moda ikonu ve dünyanın en güzel popolu kadını olur ama aynısını bizim ofisteki Sevgi yaparsa iş yerinin maskarası olur. O yüzden armut tipi vücudumuzu en iyi şekilde giydirmeliyiz. 

Elbette ben vücudumla barışık bir insanım, yakışsa da giyerim yakışmasa da giyerim derseniz sizei ancak kutlayabilirim. Böyle bir özgüvene ve kendimle barışık bir ruha sahip olmadığım için üzülür sizi kıskanırım. Ama bu blog zaten birazcık da olsa dışarıdan nasıl göründüğüne dikkat edenler için. Yoksa ben de istemez miyim böyle muhteşem bir zihin rahatlığını.

Şimdi olayımız şu. Bir armutu alıp nasıl bir Ajda bardak gibi gösteririz? Amacımız kalça ve basenlere yönelen ilgiyi alıp yukarıya, göğüs ve omuzlarımıza çekmek. Ama iş bununla bitmiyor, ilgiyi yukarıya çektiğimizde göğüslerimizi ön plana çıkartacak, omuzlarımızı olduğundan daha genişmiş gibi gösterecek bir ilüzyona ihtiyacımız var. Bunu birden çok şekilde yapabiliyoruz.

1 - Dikkati vücudunuzun üst kısmına çekin


Parlak renkli üstler, canlı renkler ve desenler seçin. Gömlek ya da bulüzünüzün canlı renklerde ya da dikkat çekici desenlere sahip olması ilgiyi kalçalarınızdan gövdenize kaydıracak. Elbette bunu yaparken altı kaval üstü şeşhane durumuna düşmemek için etek ya da pantalonunuzun nispeten koyu ve düz renkte olmasına dikkat edin. Yandaki resim bunu bir ilüstrasyon ile gösteriyor. Şimdi bu resme bakıp da çiçek deseni mi giyeceğim demeyin. Altınız düz ve koyu renk, üstünüz canlı renkler ve deseni bol tasarımlara açık olduğu sürece güvendesiniz. Elbette bunu biraz fazla sıradan ve muhafazakar bulanlar olacaktır. Onun için başka seçenekler de sunacağız.

Eğer vücudunuzun üst kısmına yeteri kadar dikkat çekebilirseniz düz ve sade kesimli olmak kaydıyla beyaz dahil açık renkli etekler ya da pantalonlar bile giyebilirsiniz. Mesela aşağıda resmini göreceğiniz Lucy Lui'nin tercihi gibi... Dikkatinizi çekmek istediğim nokta göğüs kısmındaki süslemeler ve parlak renkli kumaşın dikkati nasıl da göğüs kısmına çektiği.

2 - Doğru yaka tercihi çok önemlidir


Eğer armut tipi vücudunuz varsa yaka şeklinize karar verirken iyi düşünmelisiniz. Unutmayın amacımız dikkati vücudun üst kısmına çekmek. Bunu parlak renkler ve desenler ile yapabildiğimiz gibi doğru yaka tercihi ile de yapabiliriz. U-yaka ya da kayık yaka tercihi omuzlarımızın daha geniş görünmesini sağlayacaktır. V-yaka ise riskli bir tercih olabilir. Bir yandan derin bir v-yaka kesinlikle dikkati vücudunuzun üst kısmına çekecektir ama aynı zamanda yaratmaya çalıştığımız genişlik izlenmine engel de olabilir.  Kare yaka da dikkatli olmak kaydıyla tercih edebileceğiniz seçeneklerden birisi. Unutmayın amacımız omuz ve göğüs bölgemizi vurgulamak ve dikkati kalçalarımızdan yukarıya doğru çekmek.

3 - Hacim en yakın dostunuz olabilir

Seksi bir kayık yaka her durum için uygun tercih olmayabilir ya da üstünüzü canlı renkler ve desenler ile süsleme şansınız olmayabilir. O zaman ne yapacağız? Çağlar boyunca kadınların en büyük sırdaşı olan hacime güveneceğiz. Bol hacimli ama çok dökümlü olmayan bir kumaş tercihi ile bedenimizin üst kısmında hacim yaratmak hem dikkati bu bölgeye çekecek hem de daha geniş bir üst vücuda sahip olduğumuz izlenimini yaratacağız. Resimde sağda gördüğümüz Mary-Kate Olsen tam da bunu yapmış. Dizinin biraz üstünde biten gömlek elbisesi abartıya kaçmadan hacim sağlıyor. Bu arada kemer tercihinin de ne kadar doğru olduğuna dikkat öekmek gerek. Armut beden tip olan kadınlar çok kalın kemerlerden kaçınmalılar. Burada Mary-Kate kemeri de tam dozunda bırakmış. Ya da biraz daha maceracı iseniz şöyle bir şey de deneyebilirsiniz. 

4 - Doğru pantolon tercihi kurtarır

Ne yaparsanız yapın ince kumaşlardan dikilmiş ve iyi oturan pantalonlardan uzak durun. Nispeten ağır kumaşlar ve geniş paçalar dikkatin kalça ve basenlerinizde toplanmasını engelleyecektir. Tamam, tercihler daralıyor biraz ama eğer gerçek bir armutsanız ama armut gibi görünmek istemiyorsanız bunlara dikkat etmeniz gerek. Yazının başındaki çizimi hatırlıyor musunuz? Ispanyol paça giyin demiyorum ama dar kesim kotlara veda etmek gerekecek korkarım. 

5 - A kesim baştacınız olsun

Elbise ve etek tercihiniz a-kesim (a-line) olmalı. Böylece ince belinizi vurgulayacak ve giderek genişleyen etek kısmıyla kalçanızı göz önünden biraz çekeceksiniz. Yüksek belli modeller kimi zaman işe yarasa da eğer gövde boyunuz uzun değilse o zaman arzu etmediğiniz bir görüntü yaratabilirsiniz. Elbise tercihlerine bir  örnek ile bakalım.

Bu a-kesim elbise aslında tam anlamıyla armut vücut tipi için tasarlanıp stilize edilmiş. İnce kemeri kare kesim yaka ve a-kesim tasarımı hemen hemen her durumda armut tipli vücuda sahip kadınların işine yarayacak. Elbise kırmızı renkte olmasına rağmen kesimi sayesinde dikkati bedenin üst kısmına çekmeyi başarıyor. Dizin hemen üstündeki boyuyla da fazla maceracı olmadan belli bir seviyede seksapeli olduğunu da eklemem lazım.











3 yorum:

  1. Hem bilgiler için hem de akıcı ve doğru Türkçe kullanımı için teşekkür ederiz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu güzel yorumunuz için teşekkür ederim. Kaliteli içerik talep eden takipçilerim olduğu sürece hem genel olarak moda hakkında hem de özel olarak çorap modası ve tavsiyeleri üzerine yazmaya devam edeceğim. Umarım okuyanlara azıcık da osla bir şeyler kazandırabiliyorumdur.

      Sil
    2. Son derece kaliteli paylaşımlarınız için asıl ben teşekkür ederim. İçerik o kadar güzel ve kaliteli hazırlanmış ki, dergi olarak editör kontrolüne bile gerek olmadan direk baskıya verilebilir.

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...